Digital Tvilling-modell: Hvordan lage en digital tvilling?
En Digital Tvilling er et bredt konsept med mange bruksområder. Derfor har vi laget en oversikt over de nødvendige stegene for å gå fra et konsept til en Digital Tvilling-løsning. Ønsker du å lære mer? Les videre!
Digital Tvilling-modell
Oppdag hvordan en Digital Tvilling utvikles fra et grunnleggende konsept til en nyttig løsning. Ønsker du en kort oppsummering? Fortsett å lese nedenfor.
Krav til Digitale Tvillinger
Å bygge en Digital Tvilling begynner med å definere brukerhistorier for å identifisere brukernes behov og prosesser. Konsulenter spiller en avgjørende rolle i å oversette disse behovene til en klar prosjektplan, som skisserer nødvendig data, funksjonalitet og verktøy. Basert på disse kravene utarbeides en brukeropplevelse (UX)-design for å sikre en relevant og brukervennlig applikasjon for den Digitale Tvillingen. Konsulentenes bidrag er essensielt i å lage dette designet.
Datasenter for Digitale Tvillinger
Åpen data er grunnsteinen i Digitale Tvillinger, med myndigheter og forskningsinstitusjoner som gir rikelige kilder. Plattformen PDOK tilbyr høykvalitets geografiske data, og den europeiske dataportalen fungerer som et sentralt knutepunkt for ulike datasett. Imidlertid er tilleggskilder som feltundersøkelser, sensorer og dataarkiver ofte nødvendige for å møte spesifikke krav til Digitale Tvillinger. Feltundersøkelser og avansert utstyr som LiDAR fanger detaljerte opplysninger, mens IoT-sensorer samler sanntidsmiljødata for å lage en live-representasjon. Databehandling følger FAIR-prinsippene (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) for å sikre kvalitet og sporbarhet.
Den tekniske plattformen for en Digital Tvilling omfatter programvarekomponenter for databehandling, lagring og administrasjon. Den benytter en skyplattform drevet av Google Kubernetes Engine (GKE) og Docker. Sikkerhetsfunksjoner er integrert for å beskytte sensitiv informasjon, i samsvar med ISO-standarder. Programvare med åpen kildekode og åpne standarder sikrer effektivitet og kompatibilitet, med geodatastandarder opprettholdt av Open Geospatial Consortium (OGC).
Les mer om datasenteret for Digitale Tvillinger her.
Visualisering av Digitale Tvillinger
3D-visualisering er essensiell for Digitale Tvillinger. Standarder som OGC 3D Tiles muliggjør effektiv streaming av store 3D-datasett. Verktøy som CesiumJS og MapLibre brukes til å lage interaktive 3D-kart, noe som forbedrer opplevelsen av Digitale Tvillinger. Disse visualiseringene bidrar til å representere virkelige objekter og scenarier nøyaktig, og gir verdifulle innsikter for ulike bruksområder.
Oppdag mer om visualisering av Digitale Tvillinger.
Fra konsept til løsning for Digitale Tvillinger
Digitale Tvillinger tilbyr sanntidsinnsikt og prediktiv modellering, og hjelper med forvaltning av eiendeler, prediksjon av bygningens livssyklus og miljøovervåkning. Integrering av BIM-modeller med GIS-data forbedrer eiendomsforvaltningen ved å inkludere sanntids sensor-data og prediktive modeller. Denne integreringen gjør det mulig med bedre overvåkning og vedlikehold av infrastrukturen. Praktiske anvendelser av Digitale Tvillinger forbedrer effektiviteten, reduserer kostnader og styrker beslutningstaking i sektorer som bygging, undergrunnsmodellering og eiendomsforvaltning. Ved å utnytte sanntidsdata og prediktive kapabiliteter støtter Digitale Tvillinger proaktive tiltak, informert planlegging og bærekraftige løsninger.
Her kan du lese mer om stegene fra konsept til løsning for Digitale Tvillinger.