Visualisering av en Digital Tvilling

Bas DonkerDigitale Tvillinger, Nyttig infoLeave a Comment

Visualisering av en Digital Tvilling

Digitale Tvillinger gir en virtuell kopi av virkelige eiendeler og deres omgivelser. De tilbyr mange fordeler på tvers av ulike sektorer, inkludert teknologi for Digitale Tvillinger i byggesektoren. Imidlertid mangler mange brukere innsikt i prosessen av hvordan Digitale Tvillinger skapes.

I denne serien ønsker vi å bygge bro over denne kunnskapsmangelen ved å gi innsikt i hvordan en Digital Tvilling skapes. Mens den forrige artikkelen handlet om datakjernen til en Digital Tvilling, vil denne artikkelen gi innsikt i visualiseringen av en Digital Tvilling. La deg inspirere nå!

Digital Tvilling kartvisning

I den forrige serien samlet vi inn nødvendig data og satte opp de nødvendige tjenestene for å gjøre dataene tilgjengelige. Alt er klart for å rulle ut brukerpanelet for den Digitale Tvillingen. Fordi vår datakjerne følger åpne standarder, kan den kobles til ulike kartvisualiseringsplattformer. Kartvisualiseringer er en kraftig måte å presentere geografiske data på. Mulighetene for å gjøre dette i 3D forbedres også kontinuerlig. Til slutt ønsker vi å få en full 3D-modell for vår Digitale Tvilling. Her nevner vi noen viktige kartvisningsverktøy.

  • Vi bruker CesiumJS mye for å lage engasjerende 3D-kart og glober som kjører i nettleseren. CesiumJS er kjernesoftwaren i Sogelinks Digitale Tvilling front-end-plattform for å lage basislerretet som integrerer både 2D- og 3D-geospatiale data.

 

  • Andre kartbiblioteker kan også ha 3D-funksjonaliteter. For eksempel er MapLibre nyttig for interaktive kart, spesielt når komplekse 3D-funksjoner ikke er nødvendige, og det fungerer eksepsjonelt godt med 2D- og vektordata.

3D Digital Tvilling-teknologi

Som bruker ønsker du en optimalisert visualisering av den Digitale Tvillingen i 3D. En viktig standard for optimalisert 3D-datavisualisering er OGC 3D Tiles standarden. OGC 3D Tiles er en åpen standard for strømming av massive 3D-geospatiale datasett over internett. Utviklet av Cesium-teamet og godkjent av OGC, organiserer og overfører denne standarden effektivt storskala 3D-datasett. Standarden muliggjør at følgende typer data kan lastes inn i vår Digitale Tvilling:

Instanserte 3D-modeller

Instanserte 3D-modeller innebærer dupliseringer eller repetisjoner av en enkelt 3D-modell. Denne teknikken brukes ofte for objekter med konsistente former, som gatelykter eller trær. For dette formålet har vi utviklet i3dm.export, et verktøy for å konvertere lokasjoner fra en PostgreSQL-database til instanserte 3D Tiles-format.

Punktskyer

Punktskyer er samlinger av 3D-punkter som representerer formen til et objekt eller område. Punktskyer genereres av LiDAR-skannere eller gjennom fotogrammetri. Punktskyer kan lagres i forskjellige filformater. Konvertering av punktskyer til 3D Tiles kan gjøres ved hjelp av verktøy som GoCesiumTiler eller Oslandia's py3dtiles.

GLB/glTF

3D Tiles er bygget på GLB/glTF-filer. GLB (GL Binary) og glTF (GL Transmission Format) er åpne filformater. Disse filformatene, vedlikeholdt av Khronos Group, er mye brukt i datagrafikk, 3D-modellering og applikasjoner for virtuell/utvidet virkelighet.

3D-terreng for Digital Tvillinger

Terreng er en viktig aspekt i en geospatial 3D-modell av en Digital Tvilling. Grunnlaget for å generere et terreng er en Digital Elevation Model (DEM). Høydedataene krever ofte forbehandling for å håndtere hull, som de forårsaket av vannmasser eller andre uregelmessigheter. Noen metoder for å bruke disse dataene til å lage et 3D-terreng er:

  • Quantisert nett: En metode for å representere DEM-er er ved å konvertere dem til triangulerte 3D-nett. Kvantiserte 3D-nett er spesielt optimalisert for strømming av massive terrengdata til nettlesere. Cesium Terrain Builder er et verdifullt verktøy for å konvertere DEM-er til slike kvantiserte terrengnett fra GeoTIFF-filer.

 

  • Cesium Terrain on Demand: Terrengdata kan være svært store, spesielt når Digitale Tvillinger brukes på nasjonalt eller regionalt nivå. For å unngå behovet for å lagre og prosessere store terrengdatasett på forhånd, har Sogelink utviklet Cesium Terrain on Demand (CTOD). Denne webtjenesten genererer kvantiserte nett-terrengelementer dynamisk fra en Cloud Optimized GeoTIFF (COG) etter behov, avhengig av brukerens synsvinkel.

Vil du vite mer om Digitale Tvillinger og lære mer om våre brukstilfeller? Besøk vår side om Digitale Tvillinger.

Nøkkelpunkter

  • Brukerportalen for Digitale Tvillinger lar brukere samhandle direkte med data, modeller og analytiske verktøy. Ved å bruke åpne standarder og drevet av kartvisualiseringsverktøy som CesiumJS og MapLibre, muliggjør den 3D-representasjon av Digitale Tvillinger med dynamiske funksjoner.

 

  • OGC 3D Tiles-standarden optimaliserer 3D-datavisualisering av Digitale Tvillinger, og muliggjør strømming av massive geospatiale datasett. Utviklet av Cesium-teamet og støttet av OGC, tillater denne standarden effektiv organisering og strømming av storskala 3D-datasett. Ved å bruke batchede 3D-modeller, instanserte 3D-modeller, punktskyer og GLB/glTF-filer, samt WebGL, oppnår visualiseringer av Digitale Tvillinger høy kvalitet.

 

  • 3D-terreng er viktig for realistiske geospatiale visualiseringer av digitale tvillinger. Grunnlaget for å generere et 3D-terreng er digitale høydemodeller (DEM).

FAQ

  • Hva er fordelene med visualiseringer av Digitale Tvillinger? Visualiseringer av Digitale Tvillinger gir brukerne forbedret innsikt for bedre beslutningstaking og en bedre forståelse av komplekse systemer og miljøer.

 

  • Hvordan lager du en visualisering av en Digital Tvilling? Å lage en visualisering av en Digital Tvilling innebærer å samle nødvendig data, sette opp tjenester og bruke visualiseringsverktøy for å presentere geospatiale data effektivt.

 

  • Hvordan forberedes 3D-data for visualisering av Digitale Tvillinger? 3D Tiles er en standard for effektiv visualisering av 3D-data, inkludert støtte for objekts-instansering og store punktskyer. 3D-data konverteres til 3D Tiles for å kunne visualisere Digitale Tvillinger på nasjonalt eller til og med internasjonalt nivå.

 

  • Hva er viktigheten av 3D-terreng i visualisering av Digitale Tvillinger? 3D-terreng, basert på digitale høydemodeller (DEM), danner grunnlaget for realistiske miljøer. Kvantiserte nett-teknologier og verktøy som Cesium Terrain on Demand muliggjør effektiv håndtering og strømming av storskala terrengdata.

Besøk vår FAQ-side om Digitale Tvillinger for flere vanlige spørsmål om digitale tvillinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *